Gratis miniguide:

Hvordan slutte med samsoving

og få barnet ditt til å sove i egen seng

 

Av lege og søvnekspert Anniken Karlsrud

Les mer

 

Hvis du er trøtt og sliten av samsoving, er det helt innafor å ønske en endring. Denne artikkelen gir deg konkrete tips til når og hvordan du kan få barnet ditt til å sove i egen seng.

  • Enkle tips du kan starte med allerede i kveld
  • To fremgangsmåter: den gradvise og den raske
  • For barn under 2,5 år som ennå ikke hopper ut av senga

 

Møt Vilde. Hun planla ikke å samsove før babyen ble født. Hun tenkte at senga var det tryggeste stedet å sove, så hun hadde bed-side krybben klar. Utfordringen var bare at datteren gulpet hver gang hun la henne flatt, så før hun visste ordet av det sov de i samme seng og pappaen flytta inn på gjesterommet.

Da datteren var 4 måneder våkna hun hver time og puppen var det eneste som roet henne. Det var "fri bar" 24/7. Da datteren begynte å rulle og over på magen, var Vilde redd hun skulle falle ut av senga. Vilde var trøtt, sliten og ganske klar for å droppe samsoving. Det var da hun tok kontakt med Sovehjerte for å avvenne samsovingen og lære datteren å sove trygt i egen seng. 

Vilde er ikke alene. De aller fleste mammaer samsover fra tid til annen og jeg får daglig spørsmål rundt dette. 

For noen foreldre er samsoving den beste løsningen!

Det er samtidig viktig å anerkjenne at samsoving ikke er en bærekraftig løsning for alle. 

Hvis du er klar for å lære barnet ditt å sove i egen seng, er du på rett sted! 

Les videre for tips til når du burde droppe samsoving, når samsoving er greit og konkrete tips til hvordan det kan gjennomføres. 

"Det er viktig

å anerkjenne

at samsoving

ikke er en

bærekraftig

løsning for alle foreldre"

Hva er samsoving?

Samsoving betyr rett og slett å sove i samme seng som barnet ditt. 

Hvorfor samsover noen familier?

I noen deler av verden er samsoving normalen. Det kan være kulturelle årsaker eller grunnet plassmangel.

I vår del av verden er årsaken oftest et bevisst valg om å samsove for å være nær hverandre eller vaner som har sklidd ut og oppleves vanskelig å endre.

Når er samsoving greit?

Jeg personlig elsker å ligge inntil barna mine, men har aldri sovet særlig godt med armer og bein i ansiktet. Derfor har ikke samsoving vært løsningen for oss. Det betyr ikke at det samme er riktig for deg. 

For noen foreldre er samsoving både ønskelig og planlagt. Det støtter jeg 100%. Det viktigste er at dere alle får god nok søvn, som betyr at:

  • dere følger rådene om forsvarlig samsoving fra Landsforeningen for uventet barnedød (lub.no).
  • det er nok plass til at alle ligger komfortabelt i senga
  • alle i familien sover godt og sammenhengende (inkludert deg) og føler seg våkner passe 
  • barnet kan (når alderen tillater det - ingen fasit her) sove over hos en annen kjent omsorgsperson (for eksempel mormor) uten stor motstand og masse tårer 

Hvis dere ikke kan sjekke av disse punktene, vil jeg anbefale at dere dropper samsoving. Når det gjelder siste punktet, gjelder det selvsagt ikke korte perioder med separasjonsangst som er en naturlig del av utviklingen for mange.
 

Fra hvilken alder bør barnet sove i egen seng?

Helt ærlig, så finnes det ingen perfekt alder. Det er lett å utsette overgangen i håp om at det blir lettere senere. Det er ikke nødvendigvis sånn.

Hvis du ønsker at barnet ditt skal sove godt i egen seng, er det beste tidspunktet å starte !


Sprinkelseng eller juniorseng?

Det beste er å beholde sprinkelsenga så lenge som mulig, helst til barnet er minst 3 år. 

Barn under 3-4 år er ikke gamle nok til å vandre rundt i huset uten tilsyn.  Derfor er sprinkelsenga det tryggeste alternativet inntil barnet selv begynner å hoppe ut av den regelmessig (prøv sovepose bak frem for å drøye det enda lenger).

Forskning viser at barn som sover i sprinkelseng har:

  • tidligere leggetid med mindre motstand
  • raskere innsovning
  • færre nattlige oppvåkninger
  • færre søvnproblemer

 

Den gradvise tilnærmingen

Dette er tilnærmingen Vilde brukte. Først lærte vi datteren hennes å sove uten kroppskontakt. I neste steg flytta vi henne over i  egen seng. Når hun ble litt større, flytta vi henne til eget rom og gjennomførte et opplegg for søvntrening.

Som babysøvnekspert hjelper jeg barn fra samsoving til egen seng, hver dag. Vi gjør det på en skånsom og fin måte, tilpasset barnets alder og foreldrenes preferanser.

Denne tilnærmingen passer for foreldre som kvier seg eller syns det er vemodig å slutte med samsoving. Den passer også bra for barn som har protestert mot egen seng tidligere.


Steg 1: Flytt deg litt unna babyen i senga

Hjelp barnet ditt å sovne akkurat som du pleier. Når hun sover, smyger du deg forsiktig til andre enden av senga.

Med denne lille handlingen gir du barnet ditt sjansen til å venne seg til å sove uten nærkontakt med deg.

Hvis barnet våkner, hjelp henne å sovne igjen som du pleier. Snik deg så litt unna når hun sovner. Gjenta dette hele natta i 2-3 dager. 


Steg 2: Sett barnesenga ved siden av din egen

Plasser barnesenga ved siden av din egen. Målet er å venne barnet til sitt nye sovemiljø uten at hun legger merke til det. Hjelp barnet å sovne som du pleier (amme, bysse, ligge inntil er helt greit). Når hun har sovna, legger du henne forsiktig over i senga. Hver gang hun våkner gjennom natta, gjør du det samme igjen.  

Hvis barnet ditt våkner etter et par timer og kjemper mot senga, så avbryt gjerne forsøket. Vær fornøyd. Det er en god start. I morgen kan du ha 3 timer som mål. Øk litt hver natt i en ukes tid helt til barnet sover minst halve natta i egen seng. Det er en stor seier!

Mange barn sover bedre med litt avstand til foreldrene sine. Og de fleste foreldre sover bedre når de ikke merker hver minste pust og bevegelse fra barnet sitt hele natta. Prøv å flytte barnesenga vekk fra din egen seng og over til andre enden av rommet. Ofte gir det bedre søvn for alle involverte.

Noen babyer godtar denne  overgangen lett og sover halve natta i egen seng i løpet av av kort tid.  Andre barn våkner konsekvent hver gang de blir lagt tilbake i senga. Gi denne metoden et par, tre netter for finne ut av hvordan ditt barn responderer. Hvis det ikke funker, kan du vurdere den raske metoden som nevnt nedenfor.

Hvis du er klar for å la barnet ditt sove på eget rom, funker det også. Kanskje ender du med å måtte gå frem og tilbake mellom soverommene noen dager, men denne kortvarige innsatsen kan potensielt gi deg mange timer ekstra søvn. 

Får du til dette har du lært barnet ditt å sove i egen seng før du starter søvntrening, og dere er godt forberedt. Det viser deg også at barnet ditt kan lære nye og selvstendige søvnvaner når du gir han muligheten.


Steg 3: Kom i gang med søvntrening!

Veien til et barn som er fornøyd med å sove i egen seng hele natta starter med å lære og sovne selv i egen seng når det er leggetid. Hvis du ikke samtidig oppmuntrer til selvstendig søvn, er veien tilbake til samsoving kort.

Den grunnleggende tanken bak søvntrening er å lære barnet å finne søvnen selv. Det betyr at du legger barnet ditt våken i egen seng og oppmuntrer henne til å sovne uten din hjelp mens du støtter henne på veien.

Måten barnet ditt sovner på når det er leggetid, er den samme måten hun trenger for å sovne når hun våkner i løpet av natta. Når barnet ditt klarer å sovne selv både ved leggetid og ved nattlige oppvåkninger, kommer hele familien til å sove mer sammenhengende (det er drømmen, ikke sant?!).

For å få til det trenger du:

  1. Kunnskap om hvordan
  2. En god og helhetlig plan
  3. Å gjennomføre planen

Det er nettopp det jeg hjelper foreldre med i onlinekurset "21 dager til et godt sovehjerte".

Den raske fremgangsmåten

Dette er "rive-av-plasteret-metoden" for å hjelpe barnet fra samsoving til egen seng. Med denne fremgangsmåten begynner du søvntrening i egen seng på dag én. Din seng er ikke lenger på menyen.

Første kvelden legger du barnet i senga etter en avslappende leggerutine til riktig tid. Du har len gjennomtenkt og god plan! Du har valgt en søvntreningsmetode for å lære barnet å finne søvnen selv. Du bruker samme metode hver gang hun våkner og lar henne sove i egen seng gjennom hele natta. Er dere vant til "fri bar", skjer nedtrapping eller avvenning av nattmat samtidig med søvntreningen.

Det er naturlig at barnet protesterer. Hvis du har prøvd den gradvise tilnærmingen og den ikke funka, eller du er klar for mer søvn asap, gir denne metoden raskest resultater. Og ja, kjære mamma: jeg kan med hånda på hjertet love deg at den ivaretar barnet ditt og den trygge tilknytningen til hun har til deg om du har en god og gjennomtenkt plan.

Mange foreldre bruker denne raske fremgangsmåten når de gjennomfører onlinekurset "21 dager til et godt sovehjerte".

  • fordi de er utslitte og trenger søvn NÅ!
  • har veldig aktive barn som ruller/krabber/går og ikke lenger føler at samsoving er trygt.
  • eller rett og slett bare føler seg veldig klare for å slutte med samsoving, men er usikker på hvordan.

Uansett hvilken metode du går for, unner jeg deg bedre søvn og jeg vet det er mulig. Ta kontakt om du trenger hjelp på veien eller last ned en gratis guide nedenfor.

KLAR FOR MER SØVN?

KOM I GANG MED EN GRATIS GUIDE:

INTROGUIDE TIL NYFØDTSØVN

En miniguide med enkle verktøy for å hjelpe din nyfødte baby (0-3 mnd) til bedre søvn

DENNE VIL JEG HA!

5 STEG TIL BEDRE BABYSØVN

Gode tips for bedre babysøvn fra 4-18 måneder. Og du kan starte allerede i kveld!

JA, TAKK!

Hei, jeg heter Anniken!

 
Jeg er mamma.
Jeg er lege.
Jeg skjønner hvor trøtt du er.
Jeg vil gjerne hjelpe deg!

 

Mer om meg her...